Primele lentile de contact care îți feresc ochii de radiațiile UV

de: Nicoleta Apostol
25 04. 2018

Cercetătorii au spus de multe ori că protejarea ochilor de radiațiile UV reduce riscul apariției problemelor de vedere mai târziu. Acum există lentile care te ajută în acest sens.

Radiațiile UV afectează ochii, deși nu îți dai seama de asta pe moment. Chiar și așa, nu mulți oameni poartă ochelari de soare, fie pentru că sunt incomozi, fie din motive estetice. Acum, poți apela la lentile care să-ți protejeze ochii de radiațiile UV.

Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA) a aprobat prima lentilă de contact din lume care încorporează pigmenți adaptați la lumină, ca să protejeze ochiul de radiațiile dăunătoare.

Create în cadrul unei colaborîri între producătorul de produse medicale Johnson & Johnson și producătoul de ochelari Transition Optical, lentilele de contact Acuvue Oasys – cu tehnologie inteligentă de tranziție – vor ieși pe piață la începutul anului 2019.

Lentiele de contact sunt proiectate să funcționeze similar cu lentilele de contact standard. Ele vor ajuta pacienții care au nevoie fie pentru lumina insuportabilă, fie pentru miopie. În plus, pot fi utilizate și de cei care au un anumit grad de astigmatism.

Potrivit FDA, aprobarea finală a fost obținută în urma unui studiu clinic, în care 24 de voluntari au testat lentilele în timpul zilei și nopții. Astfel s-a dovedit că nu există niciun impact negativ asupra vederii. Eforturile celor două companii pentru a aduce pe piață produsul s-au întins pe o perioadă de zece ani, cu numeroase studii efectuate pe mii de pacienți.

Deocamdată nu există foarte multe detalii despre produs. Se presupune că aceste lentile vor avea aceleași specificații fotocromatice ca ochelarii de tranziție Optical.

Un potențial dezavantaj pe care creatorii nu l-au abordat este modul în care lentilele arată pe purtător. Întrucât contactele acoperă întregul iris, ochii ușor pigmentați vor părea destul de diferiți atunci când purtătorul va fi expus în lumina Soarelui. Chiar și așa, diferența s-ar putea să nu fie sesizabilă.